Je cv -of met een duur woord- je curriculum vitae. Het is en blijft een lastig ding. Wat zet je er op, wel een foto of toch maar niet en wat schrijf je vervolgens in de inleidende mail? Er zijn een aantal dingen die je in ieder geval beter niet kunt doen. Wij geven je de 8 absolute don’ts voor je cv.

 

Lettertype

Comic Sans MS, Elephant, MS Gothic, en modern love.
Allemaal prachtige effecten maar niet voor op je cv. Hou het zakelijk en kies voor een lettertype dat duidelijk leesbaar is. Met Arial, Calibi, Helvetica of Verdana zit je altijd goed.

 

Je BSN-nummer vermelden

We komen het helaas vaak tegen, een BSN-nummer (sofinummer) op een cv. Buiten dat jouw BSN-nummer ons als recruiter niks aangaat, is je sofinummer fraudegevoelige informatie. Iemand met kwade bedoelingen kán jouw BSN-nummer gebruiken voor andere doeleinden. Ook tijdens de telefonische intake of het sollicitatiegesprek hoort een recruiter niet naar jouw BSN-nummer te vragen. Verstrek je sofinummer pas wanneer je zeker weet dat je voor de nieuwe werkgever gaat werken.

Naast je BSN-nummer zijn ook je lengte, gewicht, bankrekeningnummer en politieke- of religieuze voorkeuren voor een recruiter niet relevant. Laat dit lekker achter wege en gebruik de ruimte om je hobby’s, vrijwilligerswerk en/of vaardigheden te benoemen.

 

Een fout kiekje

Met een foto scoor je absoluut punten maar vakantiefoto’s, een gezellig kiekje op een festival, animaties, jeugdfoto’s en foto’s met teksten zijn allemaal keiharde don’ts! Kies voor een recente foto waar je alleen op staat, we hoeven niet te weten hoe jouw vriendengroep er uit ziet. Zet voor de gelegenheid je zonnebril, pet of hoed even af en je biertje aan de kant. Strak in pak is echt niet altijd nodig maar ga in ieder geval voor een exemplaar waar je vriendelijk en herkenbaar op staat. Het perfecte plaatje geschoten? Check ook altijd even de achtergrond; loopt de buurvrouw niet toevallig met de container langs of plast er een hond tegen een boom? Nee? Dan ben je ready to shine!

 

Je cv uploaden als word bestand

Ondanks dat dit geen keiharde don’t is, is het toch netter om je cv even als pdf-bestand op te slaan. Dan weet je ook zeker dat er niks mee kan gebeuren. Kleine moeite, groot plezier.

 

Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel tekst

Natuurlijk willen we heel graag weten wat jij in je werk/studieverleden allemaal hebt gedaan maar probeer het beknopt te houden. Uit onderzoek is gebleken dat een recruiter gemiddeld 6 seconden de tijd neemt om naar je cv te kijken. In onze opinie is dat wat weinig, maar de conclusie die uit het onderzoek kan worden getrokken is dat je cv kinderlijk eenvoudig moet zijn. Probeer een korte toelichting op je werkzaamheden te geven. Een uitgebreidere uitleg kun je geven tijdens de telefonische intake of het sollicitatiegesprek.

 

Een rommelige lay-out

Deze hangt wel een beetje samen met het vorige punt. Kies voor een simpele lay-out en zorg dat belangrijke informatie zoals je naam, huidige functie en contactgegevens in één oogopslag duidelijk worden. Hoe makkelijker jouw cv te scannen is, des te groter is je kans op succes. Zet je werkervaringen bij elkaar, maak een aparte kop aan voor studies en doe hetzelfde voor cursussen.
Neem de tijd om te zorgen dat je tekst recht onder elkaar staat én sla je bestand op als PDF (punt 4). Dan weet je zeker dat de tekst niet verspringt.

 

Versturen zonder begeleidende tekst

Op veel websites kun je solliciteren door enkel je cv te uploaden maar bij sommige bedrijven wordt gevraagd je cv te mailen. Zorg in het laatste geval dat het onderwerp van je mail duidelijk maakt dat het om een sollicitatie gaat. Als je weet naar wie je jouw cv opstuurt, schrijf diegene dan bij achternaam. Vermeld in de inhoud van de mail dat je wilt solliciteren, om welke functie het gaat, dat jouw cv in de bijlage te vinden is en op welke telefoonnummer je bereikbaar bent. Sluit af met je voor- en achternaam en vergeet de bijlage niet 😉

 

Tekst vergeten aan te passen

{werkgever}, {jaartal-tot-jaartal}. Helaas komen we het nog wel eens tegen dat velden niet ingevuld zijn. Er is absoluut niks mis met het gebruik van een cv-template, hartstikke handig juist, maar zorg er dan wel voor dat je alle velden invult.

 

 

Natuurlijk (en gelukkig) is ieder cv anders en is het juist leuk om je eigen draai aan jouw cv te geven. Het moet tenslotte laten zien wie JIJ bent. Besteed wat extra tijd en aandacht aan je cv en zorg dat je de bovenstaande fouten in ieder geval niet maakt, dan zit je gebakken!

 

Reageer op dit nieuws

plaats je cv