‘Ik zoek een baan waarbij ik zonder tussenkomst van een uitzendbureau aan het werk kan’. We komen het met enige regelmaat tegen op een cv. Dat komt natuurlijk ergens vandaan. Maar waarvandaan? Toegegeven, uitzendbureaus komen niet altijd op een goede manier in het nieuws. Er zijn een aantal verhalen bekend van bureaus die er ‘een potje van maken’. Gelukkig heeft het overgrote deel van de uitzend- en detacheringsbureaus wél het beste met haar medewerkers voor. Wij halen de meest voorkomende clichés heel graag onderuit want we zijn ervan overtuigd: ‘werken bij een goed uitzendbureau is zo slecht nog niet 😉‘.

Als je via een uitzendbureau werkt, verdien je minder 
Hierover kunnen we kort zijn; nee. Als je via een uitzendbureau werkt verdien je niet minder dan wanneer je rechtstreeks bij de opdrachtgever in dienst zou gaan. Sterker nog, je mag niet eens minder verdienen. De wet heeft bepaald dat ieder uitzendbureau zich aan de inlenersbeloning moet houden. Daarin is staan regels die gaan over de beloning van uitzendkrachten, bijvoorbeeld dat de uitzendkracht hetzelfde salaris ontvangt als de personeelsleden die dezelfde functie uitvoeren binnen het bedrijf. Leuk gezegd, maar hoe weet je nou of een uitzendbureau zich ook aan die regels houdt?  Om daar zeker van te zijn kun je kijken of jouw uitzendbureau NEN4400-1 gecertificeerd is. In dat geval wordt het bureau twee keer per jaar gecontroleerd of het haar arbeidsrechtelijke verplichtingen nakomt en dus of jij als flexkracht verdient waar je recht op hebt.

Uitzendbureaus bieden alleen tijdelijk werk
We begrijpen wel waar dit vooroordeel vandaan komt, maar de tijd van alleen tijdelijke uitzendklussen is voorbij. Uitzendbureaus werken met verschillende constructies. Een van die constructies is inderdaad tijdelijk werk (uitzenden) maar de deta-vast constructie heeft zijn opmars behoorlijk gemaakt. Bij een deta-vast constructie huurt de opdrachtgever de medewerker voor een vooraf bepaalde periode in. Na die periode (meestal een half jaar of een jaar) kan de opdrachtgever de medewerker kosteloos overnemen en een (vast) contract aanbieden. De intentie bij een deta-vast constructie is altijd dat de medewerker in vaste dienst van de opdrachtgever komt. Op gesprek bij een uitzendbureau? Vraag de recruiter dan welke constructie er gebruikt wordt en wat dat voor jou betekend. Wordt er een deta-vast constructie gebruikt, vraag dan altijd even naar de looptijd, dan weet je waar je aan toe bent!

Bij een uitzendbureau krijg je geen vast contract
In de meeste gevallen krijg je bij een uitzendbureau inderdaad niet direct een vast contract aangeboden maar dat is meestal ook niet zo wanneer je in directe dienst bij een bedrijf gaat. Kom je nieuw bij een uitzendbureau dan wordt er vaak eerst voor een uitzendovereenkomst gekozen. Kortgezegd staat hierin dat wanneer de opdrachtgever de overeenkomst met het uitzendbureau opzegt, automatisch de overeenkomst tussen de uitzendkracht en het uitzendbureau eindigt. Andersom ben jij ook flexibel om de overeenkomst op ieder moment op te zeggen. In een uitzendovereenkomst bouw je altijd fase op waarbij bepaalde rechten horen. Naarmate je langer in dienst bent, heb je meer rechten. Ga je aan het werk in dezelfde functie dan je al deed, dan neem je rechten mee. Soms wordt direct gestart met een overeenkomst voor bepaalde tijd en ook een contract voor onbepaalde tijd komt met regelmaat voor, ook bij ons!

Als ik via een uitzendbureau werk krijg ik geen hypotheek
Oké, het krijgen van een hypotheek kan inderdaad iets meer werk kosten dan wanneer je in vaste dienst van een bedrijf bent. Maar… niets is onmogelijk. De makkelijkste route om recht op een hypotheek te hebben is het opvragen van een perspectiefverklaring. Met een perspectiefverklaring toon je aan dat er voldoende mogelijkheden zijn om in de toekomst aan het werk te blijven. Het opvragen hiervan doe je bij je uitzendbureau. Krijg je geen perspectiefverklaring? Dan wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar.

Bij een uitzendbureau ben ik nummer
Dit vooroordeel vinden wij heel pijnlijk. Wat ons betreft mag je je bij een uitzendbureau (of welke werkgever dan ook) nooit een nummer voelen. Is dat wel het geval? Dan is dat helemaal te wijten aan jouw werkgever. Hoe groot of druk een bedrijf of uitzendbureau ook is, dat mag nooit een reden zijn om onpersoonlijk met de werknemers om te gaan. Heb je het gevoel dat je niet gewaardeerd of niet gezien wordt? Trek aan de bel! Veranderd er niks? Dan zit je misschien niet bij het juiste bedrijf…

Als ik ziek ben krijg ik geen geld
Ziek zijn is al vervelend genoeg, helemaal als je inkomen dan stil komt te liggen. Gelukkig is dat niet het geval. Heb je een uitzendovereenkomst met beding, dan stopt jouw dienstverband (tijdelijk) op het moment dat je je ziekmeldt. Het uitzendbureau geeft aan het UWV door dat je ziek bent en het UWV keert vervolgens een ziektewetuitkering uit. Het UWV betaald 70% van je loon en het uitzendbureau 20%. Ben je weer beter? Dan gaat jouw dienstverband weer in. Staat in jouw contract geen uitzendbeding dan betaalt het uitzendbureau 90% van jouw loon door tijdens je ziekte. 

Het is echt niet zo dat je bij een uitzendbureau altijd aan het korstte eind trekt. Gelukkig werkt het overgrote deel van de bureaus echt
in het belang van haar medewerkers. Ben je nog niet overtuigd? Wij bewijzen je graag het tegendeel.

Reageer op dit nieuws

plaats je cv