Een sabbatical, mantelzorg, uitbreiding van het gezin, een studie of simpelweg het niet kunnen vinden van een passende baan. Het zijn allemaal veranderingen in het leven die kunnen leiden tot een periode zonder betaalde arbeid, oftewel, een gat in je cv. Of dat erg is? Helemaal niet. Sterker nog; als je verhaal klopt kan het hebben van een gat in jouw cv positief voor je uitpakken.

Eerlijkheid duurt het langst
De verleiding is misschien groot om het gat op jouw cv kleiner te maken of zelfs helemaal te verbloemen. Wij raden dat zeker niet aan. Als er een referentiecheck bij jouw vorige werkgever(s) wordt gedaan kun je door de mand vallen. Het vertrouwen wat de recruiter in jou had is in 1 klap weg. Beter is het om de ‘lege ruimten’ in te vullen met datgene wat je hebt gedaan, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, een studie, een reis of zelfontwikkeling. Laat zien dat je niet achterover hebt gezeten.  

Show them what you got
Wat de reden van de periode zonder arbeid ook is het draagt altijd bij aan jouw eigen ontwikkeling. Heb je een reis gemaakt? Dan heb je jezelf ongetwijfeld ontwikkelt in je zelfstandigheid en aanpassingsvermogen. Zit je al een tijdje thuis omdat je geen passende baan kunt vinden? Dan zijn jouw vastberadenheid en doorzettingsvermogen flink op de proef gesteld. Een kind gekregen? Dan kun jij nu plannen als geen ander! Aan iedere situatie is een positieve draai te geven. Probeer te bedenken wat je in die periode hebt geleerd, aan welke ontwikkelpunten je hebt gewerkt en hoe dat aansluit bij de baan waarop je solliciteert. Laat zien wat je in je mars hebt en probeer de lezer te overtuigen waarom hij of zij jou moet uitnodigen voor een gesprek.

Bereid je voor op vragen
Een gat op een cv is eigenlijk altijd een reden tot doorvragen. Natuurlijk hoef je niet alles tot in detail te vertellen maar enige toelichting is wel gewenst. Houdt er rekening mee dat je bij de telefonische intake al vragen kunt krijgen. Denk dus bij het opmaken van jouw cv al goed na over wat je wel en niet wilt vertellen en wederom, geef er een positieve slinger aan.

Schakel hulp in
Soms lukt het niet om een baan te vinden of om zelfs maar uitgenodigd te worden voor een gesprek. Bijvoorbeeld omdat je op basis van jouw cv niet helemaal aansluit op de inhoudelijke rol. Toch kun jij wel degelijk degene zijn die een bedrijf moet hebben. Het kan waardevol zijn om met een recruiter in gesprek te gaan. Hij of zij is erop getraind om met een bredere blik naar een cv te kijken en kan je daarmee helpen om de klant te overtuigen jou toch op gesprek uit te nodigen. Daarnaast kan een recruiter je helpen om jouw competenties in de etalage van jouw cv te zetten én om daarmee dat gat op jouw cv bijzaak te maken.

Laat je in ieder geval niet uit het veld slaan doordat je een gat op jouw cv hebt. Benoem de positieve punten en kijk naar jou persoonlijke groei in de periode dat je niet gewerkt hebt. Vind je dat lastig? Schakel dan hulp in, want geloof ons; in de meeste gevallen valt er echt een positieve draai aan te geven!

Reageer op dit nieuws

plaats je cv