Yes! Je mag op sollicitatiegesprek voor die baan die je zo graag wilt. Mooi nieuws natuurlijk maar vaak ook spannend. Het vorige artikel ging over het opstellen van een cv. Die fase zijn we voorbij maar hoe ga je er nu voor zorgen dat je de baan scoort?

Check je gesprekspartner
De familiestamboom van je gesprekspartner achterhalen is een beetje creepy maar zorg er in ieder geval voor dat je zijn of haar naam uit je hoofd weet, weet welke functie hij of zij uitvoert en welk gezicht er bij de naam hoort.

Kom op tijd
Te laat komen is (bijna) niet goed te praten. Zorg dat je ongeveer 10 minuten voordat jouw afspraak staat aanwezig bent. Ben je veel te vroeg? Wacht dan nog even met naar binnen gaan. De persoon met wie jij het gesprek hebt kan zich opgelaten voelen als je veel te vroeg bent. Geen lekkere start.

Dress To Impress
Natuurlijk is het afhankelijk van de functie en het bedrijf waarbij je op gesprek gaat hoe jij je het beste kunt kleden. Ga je op gesprek bij een bank of verzekeringsmaatschappij, dan doe je er waarschijnlijk niet verstandig aan om je oude gympen aan te trekken. Wil jij aan de slag in een technisch beroep, dan is een 3-delig pak wellicht een beetje overdreven. Wij vinden het vooral belangrijk dat je jezelf kleed zoals jij je daar prettig bij voelt. Heb je nooit een blouse aan, waarom zou je dat bij je sollicitatie dan wel doen? Bewaar je trainingsbroek en teenslippers voor thuis en dan ben je al een heel eind.

Bereid je voor
Dit is misschien wel het lastigste punt, je weet namelijk nooit precies wat jou te wachten staat. Je kunt je echter wel op een aantal punten voorbereiden. Verdiep je in het bedrijf waarbij je te gast bent; bekijk de website en social media zodat je weet waar het bedrijf voor staat en welke actualiteiten er spelen. Verdiep je daarnaast goed in de functie waarop je solliciteert. Zorg dat je een duidelijk beeld van de werkzaamheden hebt. Google is je beste vriend en ook op YouTube vind je vaak interessante filmpjes waarin meer verteld wordt over een bepaalde functie.

Ieder gesprek verloopt anders maar de rode draad is vaak hetzelfde. Op een aantal vragen kun je jezelf heel goed voorbereiden, deze komen 9 van de 10 keer (al is het in een andere vorm) aan bod.  Denk goed na over hoe jij jezelf wilt introduceren, wat jou onderscheid van andere kandidaten en wat jouw sterke- en ontwikkelpunten zijn. Heb daarnaast je antwoord klaar op vragen als; ‘wat spreekt je aan in de vacature’, ‘waarom zou je bij ons willen werken’ en ‘waar zie jij jezelf over vijf jaar’. Heb je opvallende zaken op jouw cv, bijvoorbeeld een periode zonder werk, een tof vrijwilligersproject, bijzondere hobby of een studie die je niet hebt afgerond; hierover krijg je geheid vragen.

Zorg ook dat je zelf vragen op papier zet. Wat wil je nog weten over de functie, werktijden, collega’s, het bedrijf of doorgroeimogelijkheden? Extra punten binnen harken? Vraag waarom je bent uitgenodigd voor een gesprek. Een goede voorbereiding is het halve werk, pluk er de vruchten van!

Lichaamshouding
93% van de communicatie is non-verbaal, dat wil zeggen dat je met je lichaamshouding nog meer verteld dan met woorden. Jouw lichaamshouding bepaald voor een groot gedeelte hoe jij op je gesprekspartner over komt. Dat begint al bij binnenkomst. Recht je rug en zet je grootste glimlach op. Zorg dat je gedurende het gesprek rechtop zit. Een onderuitgezakte houding kan jouw gesprekspartner de indruk geven dat je niet geïnteresseerd bent. Kijk je gesprekspartner aan en kijk vooral niet op je horloge of telefoon. Wij maken het wel eens mee dat een sollicitant tijdens het gesprek de melding van zijn of haar telefoon niet kan weerstaan. Als je dit van jezelf weet is het misschien handiger je telefoon buiten zicht te houden. Wil je extra punten scoren? Maak aantekeningen! Dat houdt jezelf bij de les en laat je gesprekspartner zien dat je écht geïnteresseerd bent. Weet je niet goed wat je moet opschrijven? Dat geeft niks! Niemand gaat jou aan het einde van het gesprek vragen je aantekeningen te laten zien. Friemelen of veel bewegen wordt nog wel eens al vervelend omschreven. Hier sluiten wij ons in ieder geval niet bij aan. Wil je aan het koordje van je trui friemelen? Lekker doen, hebben wij geen last van 😉


Wees oprecht
Een hele belangrijke, met name voor jezelf. Spreekt iets in de functie, het gesprek of het bedrijf je minder aan, wees hier dan eerlijk over. Uiteindelijk ga JIJ het werk uitvoeren en moet JIJ het leuk vinden. Heb je op bepaalde vlakken minder kennis of ervaring? Geef het aan en zeg dat je jezelf hierin graag wilt ontwikkelen, dat is helemaal niet erg en laat juist zien dat je weet waarin jij extra ondersteuning nodig hebt. Alles kunnen is ongeloofwaardig en duidt vaak op grootspraak. Zonde, want als je eenmaal aan het werk gaat komt de aap uit de mouw…

Luister
Vaak zijn we geneigd om in een gesprek zelf het meest aan het woord te zijn. Geef de ander de kans om zijn of haar verhaal te vertellen, sit back and relax. Kun je later in het gesprek nog eens inhaken op hetgeen wat is verteld? Zeker doen; 10 punten voor jou.

Laat iets achter
Banen zijn schaars en op sommige functies solliciteren tientallen kandidaten. Aan jou de taak ervoor te zorgen dat jij blijft ronddwalen in het hoofd van de recruiter. Bijvoorbeeld door een scherpe vraag die je hebt gesteld, een goed verhaal wat je hebt verteld of door letterlijk iets achter te laten. Wees creatief, er zijn genoeg leuke dingen te bedenken.

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Hopelijk heb je wat aan bovenstaande punten. Onthoud in ieder geval het een sollicitatiegesprek is en geen overhoring. Stel de vragen die je wilt stellen en zorg voor input, je hebt niets te verliezen!

Reageer op dit nieuws

plaats je cv