1. Waarom heb je de keuze gemaakt om asbestsaneerder te worden?

Eigenlijk kwam ik niet zelf op het idee om asbestsaneerder te worden. Op een werkmarkt sprak ik iemand van Flexible+ over de functie asbestsaneerder. Ik heb me verdiept in deze functie en uiteindelijk ben ik overstag gegaan. Eerst dacht ik alleen maar aan de gevaren en de ongezondheid om te werken met asbest, maar nu weet ik dat het veilig werk is en dat er alles aan gedaan wordt om een veilige en gezonde werkplek te maken.

2. Kon je direct aan het werk in de Asbest?

Nee, ik moest eerst nog de certificaten DAV1 (Deskundig asbest verwijderaar) en VCA halen. Dit zijn cursussen gericht op veilig werken. Daarnaast heb ik nog een online certificaat afgerond gericht op veilig werken met je masker met o.a. een ‘fittest’ om te kijken welk masker het beste bij mijn gezicht past. Op deze manier kon Flexible+ voor mij het juiste masker, aanblaasunit en andere persoonlijke beschermingsmiddelen bestellen. Alle certificaten waren in 1,5 week behaald, dus ik kon heel snel aan de slag.

3. Zijn er na de basis certificaten nog vervolg opleidingen/cursussen?

Jazeker. Mijn DAV1 certificaat was namelijk maar 6 maanden geldig. In deze 6 maanden had ik begeleiding van een mentor. Hij begeleidde mij met mijn praktijk opdrachten en hield in de gaten of ik al aan de eis van 120 pakuren voldoe. Deze opdrachten en pakuren zijn bedoeld om er voor te zorgen dat je ervaring opdoet in de alle vormen van asbest saneren.
Na de cursus DAV1 heb ik de cursus DAV2 gevolgd. Dit betreft een cursus van 2 dagen en dit certificaat is 3 jaar geldig. Om de 3 jaar heb ik een herhalingscursus.

4. Hoe ziet een werkdag eruit?

Bij een nieuwe klus beginnen we altijd met het plaatsen van afzetlinten, afplakken van de saneringsruimte en het plaatsen van een ruimte (Decontaminatie-unit) waarin we kunnen douchen en omkleden. Vervolgens wordt er gewerkt in shifts van 2 uur. Om de 2 uur moeten we omkleden en douchen. Op deze manier werken we maximaal 6 uur in het pak. Het asbest wordt zo veel mogelijk in hele stukken verwijderd en ingepakt, daarna wordt er met de stofzuiger gezogen om eventueel asbeststof weg te halen. Als al het asbest verwijderd is komt er een laborant voor een eindcontrole om te meten of al het asbest weg is.

5. Wat vind je leuk aan het werk?

Ten eerste vind ik het leuk om in het hele land klussen te doen op het gebied van sloop en sanering. Ten tweede vind ik het gezellig om met collega’s de werkzaamheden uit te voeren. Ten derde verdient het goed en kan ik bij Flexible+ doorgroeien tot DTA. Als DTA’er  heb je meer verantwoordelijkheden en geef je leiding aan de saneerders en heb je de taak dat zij het werk veilig uitvoeren.

Bekijk ook de video voor meer informatie:

https://youtu.be/qI8H6NwBm3Q

Ook saneerder worden?

https://flexibleplus.nl/vacatures/asbestsaneerder/

Reageer op dit nieuws